V B. Štiavnici vrcholia oslavy najstaršej baníckej akadémie na svete

12.10.2012 Banská Štiavnica

Banská Štiavnica 12. októbra (TASR) - Podujatím Akademici v Banskej Štiavnici dnes v starobylom stredoslovenskom meste vyvrcholia oslavy 250. výročia založenia Baníckej akadémie, ktorá bola prvou školou svojho druhu na svete.

Ako TASR informoval vedúci oddelenia kultúry, športu a mediálnej komunikácie na Mestskom úrade v B. Štiavnici Rastislav Marko, o 11:00 hod. sa v kostole sv. Kataríny uskutoční slávnostné zhromaždenie rektorov a dekanov nástupníckych univerzít, fakúlt, študentov, riaditeľov banskoštiavnických stredných škôl, hostí a verejnosti.

O 17:00 hod. sa pri historickej radnici uskutočni Slávnosť pri plastike, venovanej založeniu Baníckej akadémie, spojená s prečítaním odporúčania J. T. Peinthnera panovníčke Márii Terézii z porady osobitnej komisie a kladením venčekov nástupníckych univerzít.

Po tejto udalosti prejdú účastníci v sprievode k areálu pôvodných budov Baníckej akadémie, kde o 18:00 hod. odznejú príhovory prítomných predstaviteľov nástupníckych fakúlt a umiestnia sa stuhy k pamätným tabuliam. O 18:30 hod. začína v Kultúrnom centre Banská Štiavnica šachtág pre pozvaných hostí.

Už včera sa v meste (Slovenské banské múzeum) uskutočnila medzinárodná konferencia Vivat Akadémia Banská Štiavnica – vzdelanie, pokrok, tradícia a sprístupnená bola tiež výstava Zrkadlenie banskoštiavnickej Akadémie v dokumentoch Štátneho ústredného banského archívu.

Banícku akadémiu založila Mária Terézia

Baníctvo formovalo mesto dlhé stáročia. Z jeho bohatstva vzniklo a dodnes sa zachovalo výnimočné hmotné a nehmotné dedičstvo, zásluhou ktorého bolo mesto zapísané v roku 1993 do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Jednou z najvýznamnejších udalostí v dejinách mesta bolo práve založenie Baníckej akadémie.

Založila ju v roku 1762 panovníčka Mária Terézia svojim dekrétom. Podľa dostupných historických údajov bola táto vysoká škola prvá svojho typu na svete. K existujúcemu vzdelávaniu sa pridalo v 19. storočí lesníctvo, škola však naďalej prioritne slúžila ako zdroj vzdelanosti a nových poznatkov pre baníctvo. V roku 1919 bola pri delení Uhorska škola presťahovaná do Maďarska, čím sa ale jej história neskončila. Dodnes sa k jej tradíciám a odkazu hlási množstvo vysokých škôl nielen na Slovensku, ale aj v Maďarsku, Česku či Rakúsku.

Aj na základe tohto bola v roku 2001 podpísaná Deklarácia pokračovateľov duchovného dedičstva slávnej Baníckej akadémie v Banskej Štiavnici. Jej signatármi bolo 6 fakúlt / univerzít z Miškolca, Šoprone, Košíc, Zvolena, Ostravy a Leobenu. V roku 2009 sa k Deklaráciu pripojilo ďalších 5 fakúlt.
 

Vyberte región